konidziu - 2013-03-05 17:40:12

Przy zbiorze ziół zwraca się uwagę aby nie zrywać roślin na terenach skażonych, z obszarów przemysłowych i miejskich, z pobocza dróg i autostrad. Wartość surowca jest zmienna i zależy od okresu wegetacji roślin, a nawet pory dnia. Przy niewłaściwym zbiorze, a także suszeniu lub przechowywaniu zioła mogą stracić swoje właściwości .na ogół zioła zbiera się w dni suche i pogodne po obeschnięciu rannej rosy lub nim powstanie wieczorna. Zbieramy oczywiście te rośliny co do których mamy pewność że są to właściwe gatunki jakich poszukujemy ( nawet nie te bardzo do nich podobne bo pomylenie rośliny może spowodować zatrucie albo nawet zgon ) Dla zachowania wartości ziół należy je prawidłowo suszyć. Dla tego też bezpośrednio po zbiorze rozkładamy zioła luźno w cienkich warstwach na papierze lub sitach w suchym ciemnym i przewiewnym miejscu ( nie na słońcu ) Mięsiste korzenie kroimy w plastry i suszymy nanizane na sznurki. Zioła suszymy również w suszarniach w różny sposób ogrzewanych. W razie potrzeby można wykorzystać także płyty i piecyki kuchenne z odpowiednio regulowaną temperaturą. Szczególnie soczyste surowce jak owoce niektóre nasiona cebule korzenie lub kłącza wymagają wyższych i stałych temperatur. W każdym jednak przypadku ważne jest aby we właściwej temperaturze i w możliwie najkrótszym czasie. Dla większości roślin najkorzystniejsze jest suszenie w temperaturze 40-50 stopni niekiedy przy 60 . Surowce aromatyczne i witaminowe ( szczególnie zawierające witaminę C ) należy suszyć w temperaturze nie wyższej nisz 35 stopnie . Niekiedy korzystne jest suszenie w dwóch etapach najpierw w niższej temperaturze a potem w wyższej temperaturze . Dobrze wysuszone surowce charakteryzują się zachowaną barwą zapachem i odpowiednią konsystencją. Iście kruszą się w palcach łodygi pękają a jagody i owoce rozsypują się. Prawidłowo wysuszone zioła przechowujemy aby zabezpieczyć je przed stratami lub zmianami w składnikach chemicznych a także przed zepsuciem i zniszczeniem przez owady. Czasami konieczne jest przechowywanie surowca w stanie nie rozdrobnionym w niskiej temperaturze i w ciemności . Surowce śluzowe wymagają bardzo suchych i przewiewnych łatwo bowiem pleśnieją i fermentują . Natomiast surowce aromatyczne przechowuje się w szczelnie zamkniętych naczyniach. Jednakże mimo prawidłowego suszenia i przechowywania po pewnym czasie zmniejsza się aktywność działania ziół. Dla tego mieszanki ziołowe trzyma się zwykle 1 rok ( surowce twarde można przechowywać dłużej. Po upływie tego okresu należy zapasy skontrolować a w razie pojawienia się szkodników lub pleśni surowiec odrzucić


Autor - moja własna praca jedna z pierwszych. :D

www.cs-wojak.pun.pl www.mistrzowiedziennikarstwa.pun.pl www.dbrpgworld.pun.pl www.cogl-rp.pun.pl www.party-club.pun.pl